vrijdag 11 december 2015



Voor 4 personen:

3 preistengels
1 kilo aardappelen
peper en zout
nootmuskaat
1 eetlepel olijfolie
4 stukken kabeljauw 
2 eetlepels mosterd
broodkruim
1/2 eetlepel visbouillon


1. Maak de prei schoon en schil de aardappelen. Snijd de prei en de aardappelen in grove stukken en spoel ze onder de kraan.

2. Kook ze samen gaar in water met peper en zout. Giet ze af en pureer het geheel. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg de olijfolie toe.

3. Leg de kabeljauwfilets in een ovenschaal en kruid met peper en zout. Smeer de filets in met de mosterd en bestrooi ze met wat broodkruim.

4. Giet een bodempje water in de ovenschaal en voeg hier de visbouillon aan toe. Zet de schaal in de oven op 180 °C gedurende 20 à 25 minuten.

5. Schep de stamppot op de borden en leg daarop de kabeljauw­.

donderdag 10 december 2015




Voor 6 personen:

6 eendenboutjes
1 flesje bruin bier,
2 stuks steranijs,
3 kruidnagels
1 pijpkaneel,
1 ui
1 teen  knoflook,
1 eetlepel simpele balsamico azijn,
1 eetlepel zwarte bonensaus (toko),
1/2 eetlepel olijfolie,
zwarte peper,
zout,


1.  Braad de eendenboutjes rondom bruin in een klein beetje olie. Doe de boutjes in een sudderpan. Snipper de ui en de knoflook en fruit beide in een klein beetje olie zachtjes aan. Voeg alle overage ingrediënten toe. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Zet de pan op het kleinste vuur en laat 1,5 uur sudderen*. Voel of het vlees zacht is. Neem de boutjes uit de pan en laat de saus inkoken tot de hij een beetje dik wordt. Proef en voeg zout en/of peper en/of balsamico toe. Serveer voor elke gast een pootje en wat zoete aardappelpuree en boontjes.

*of ca 5 uur stoven in de slowcooker op stand low
Bron: ZTRDG

woensdag 9 december 2015



In dit gerecht vormen het zoet van de pruimen, het zuurtje in de wijn en het zout van de olijven een harmonieus geheel.

hoofdgerecht 4 personen

200 gram gedroogde pruimen
500 ml volle rode wijn
6 stengels bleekselderij
4 konijnenbouten (op kamertemperatuur)
2 eetlepels bloem
5 eetlepels olie
2 laurierblaadjes
70 gram tomatenpuree
300 ml hete kippenbouillon (van tablet)
20 gram platte peterselie
240 gram kalamata olijven
Keukenspullen: ovenvaste braadpan


1.Verwarm de oven voor op 160 °C. Laat de pruimen 20 min. wellen in de wijn. Snijd ondertussen de bleekselderij in boogjes.

2.Bestrooi de konijnenbouten met de bloem. Verhit de olie in de braadpan en bak 2 bouten in 5 min. rondom aan. Herhaal met de andere 2 bouten. Doe de bleekselderij met de laurierblaadjes in de pan en fruit 5 min. Roer de pruimen met de wijn, tomatenpuree en bouillon erdoor.

3.Leg de konijnenbouten terug in de pan. Zet de pan met deksel net onder het midden in de oven en braad de bouten in ca. 1 uur gaar. Schep halverwege voorzichtig om. Snijd ondertussen de blaadjes van de peterselie grof. Laat de olijven uitlekken.

4.Haal de pan uit de oven, verwijder de laurierblaadjes, schep de olijven erdoor en bestrooi met de peterselie.

maandag 7 december 2015


voor 4 personen:

1 eetlepel olie
4 kippenpoten
1 rode ui
2  tenen knoflook
250 gram puy linzen
750 ml kippenbouillon
2 eetlepels creme fraiche
1 limoen, het rasp en sap
1 bosje platte peterselie
groene groenten om erbij te serveren



1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schaal. Bestrooi de kip met zout en peper, en bak ze 3 minuten in de olie of tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Haal de kip uit de pan en hou apart. 

2. Voeg de olie toe aan de pan en laat deze in ca 5 minuten zacht worden, voeg dan de knoflook toe en laat even mee bakken. Voeg de linzen en de bouillon toe, meng goed. Leg de kip op de linzen, dek de schotel af met een deksel en  laat op laag vuur ca 30 minuten stoven. 

3. Haal de deksel van de pan en laat ca 20 minuten inkoken tot  het meeste vocht is verdampt en de kip gaar is geworden. 

4. Roer de crème fraîche, limoen sap en rasp, mosterd en peterselie erdoor, breng evt op smaak met zout en peper. Serveer evt met een groenten. 

zaterdag 5 december 2015



Voor ca 4 personen


10 cornichons
300 gram gestoomde makreel
750 gram aardappels
zout
250 gram gesneden andijvie
125 ml melk
versgemalen peper

Directions:

1. Snijd de cornichons in plakjes. Controleer de makreelfilet op achtergebleven graatjes. Snijd de makreel in stukjes. Kook de aardappels gaar in gezouten water.

2.  Giet ze af en stoom ze droog in een pan die op een kookplaatje op een laag vuur is gezet. Pureer de aardappels. Klop de warm gemaakte melk door de puree. Schep de cornichons, de andijvie en de makreel door de luchtige puree en breng de stamppot op smaak met zout en versgemalen peper.

Bron: Stamppotten de nieuwe keuken - Anne Scheepmaker


Voor 4 personen:

1 zakje zuurkool (500 g)
250 gram aardappels (kruimig)
1 ui
1 teen knoflook
40 gram roomboter
1/2 theelepel paprikapoeder
zout
(versgemalen) zwarte peper
1 bekertje slagroom (125 ml)
4 eetlepels (olijf)olie
1/2 zakje verse tijm (à 15 g)
2 bakjes paddestoelenmelange (à 200 g)
4 hertenbiefstukjes (à 125 g)
Keukenspullen: aluminiumfolie en een staafmixer


1. In zeef zuurkool laten uitlekken. Aardappels schillen en in blokjes snijden. Ui en knoflook pellen, snipperen en in pan met dikke bodem in 15 g hete boter ca. 2 minuten zachtjes glazig fruiten. Zuurkool, aardappels, paprikapoeder, zout, peper en slagroom erdoor scheppen. Zuurkool afgedekt ca. 25 minuten laten sudderen. Met staafmixer tot smeuïge puree mengen. 2 Eetlepels olie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tijm schoonspoelen en droogslaan. 4 Mooie takjes achterhouden voor garnering, rest van tijmblaadjes van takjes rissen. Paddenstoelen schoonvegen met keukenpapier.

2. (Hertenbiefstukjes ca. 30 minuten van tevoren uit koelkast nemen.) In koekenpan rest van boter met 2 eetlepels olie verhitten. Hertenbiefstukjes op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin bakken. Bestrooien met zout en peper. Op voorverwarmd bord onder aluminiumfolie warmhouden. Zuurkoolpuree opnieuw zachtjes verwarmen. Paddenstoelen en tijmblaadjes door bakvet scheppen. Paddenstoelen op hoog vuur mooi bruin bakken en vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper. In midden van borden bedje van zuurkoolpuree scheppen. Hierop hertenbiefstukjes leggen. Paddenstoelen op biefstukjes scheppen en garneren met takjes tijm.


Tip: Je kunt dit gerecht ook maken met hazenrugfilets of kipfilethaasjes. De baktijd voor de hazenrugfilet is ca. 3 minuten. De kipfilethaasjes moeten door en door gaar worden en hebben daarom een baktijd van 6 à 8 minuten. Bak de kipfilethaasjes op matig hoog vuur.

vrijdag 4 december 2015




Voor 4 personen:

4 konijnenbouten (van tam konijn)
50 gram boter
300 ml port ruby (fles 0.75 liter)
1/2 liter kippenbouillon
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
4 steranijs (weckpotje 14 g)
4 sneetjes ontbijtkoek
1 potje zilveruitjes zoetzuur, (340 g), uitgelekt)


1. 1.Bestrooi de konijnenbouten met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak de bouten in 4 min. rondom bruin. Voeg de port, bouillon, kruidnagel, laurier en steranijs toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Verkruimel de ontbijtkoek en voeg samen met de zilveruitjes toe aan de bouten. Laat de bouten op laag vuur met de deksel op de pan in 1 uur gaar worden.

2. 2.Neem de bouten uit de saus en zet het vuur hoog. Kook de saus in 15 min. in. Roer regelmatig. Verwijder de kruidnagel, laurier en steranijs. Leg de bouten terug in de saus en warm nog 5 min. door. Lekker met rodekool en aardappelpuree. 

donderdag 3 december 2015



Voor 4 personen:


75 gram zachte roomboter
1/2 cm verse gemberwortel
1/2 zakje verse bieslook (a 25 g)
1 eetlepel sambal badjak
4 struisvogelbiefstukjes
gemalen komijn (djinten)
plasticfolie



1.  1. In kom 50 g boter losroeren. Met knoflookpers gember boven kom uitknijpen. Bieslook erboven fijnknippen. Sambal, zout en peper naar smaak door gemberboter roeren. Van boter reep vormen op stuk plasticfolie en tot stevig worstje oprollen. Rolletje in koelkast in 1 uur (of in diepvries in 15 min.) stevig laten worden.

2. 2. Vlees bestrooien met peper en komijn. In koekenpan rest van boter verhitten. Vlees op hoog vuur in 6-8 min. bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren. Folie van boterrolletje verwijderen en boter in 8 plakjes snijden. Vlees op vier warme borden leggen, bestrooien met zout en plakjes gemberboter erop leggen. Serveren met haricots verts en knolselderijpuree. 

woensdag 2 december 2015




Voor 4 - 6 personen


1 heel konijn, in stukken gesneden
2 middelgrote uien, grof gesneden
6 tomaten
30 cl  witte wijn
3 dl gevogeltebouillon
120 gram  groene olijven
2 tenen knoflook, fijngesnipperd
1 koffielepel saffraan
1/2 busseltje (platte) peterselie
2 takjes rozemarijn
arachideolie
peper en zout
2 citroenen in partjes gesneden


Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en hak het vruchtvlees grof.

Kruid de stukken konijn met peper en zout en braad ze aan in een grote pan met arachideolie tot ze goudbruin zijn.

Haal de stukken konijn uit de pan en laat de ui en de knoflook glazig stoven in de pan, blus met de witte wijn en laat even doorkoken.

Schik de stukken konijn in een pot met een dikke bodem of een tajine. Verdeel de uien erover, giet de bouillon erbij en voeg de tomaten en de saffraan toe.

Zet een deksel op de pot of de tajine en laat alles 20 à 25 minuten zachtjes sudderen.

Neem het deksel van de pot en voeg de olijven, de gehakte peterselie en de fijngesnipperde rozemarijn toe en laat nog even verder sudderen om de saus wat in te dikken.

Breng op smaak met peper en zout en dien op met couscous, rijst of brood en serveer met citroenpartjes.

Bron: Lekkervanbijons.be

dinsdag 1 december 2015


Voor 4 personen:

Het woord confit betekend eigenlijk geconserveerd, en dat is precies wat je
doet met de eendenboutjes. Ze blijven zeker 2 weken goed in de  koelkast, bevroren kan je ze een jaar bewaren. Schrik niet van de grote hoeveelheid vet wat je nodig hebt; je kan het hergebruiken. Bewaar het wel in de koelkast - ook lekker om je aardappeltjes in te bakken.

Ingredients:

1 theelepel zwarte peperkorrels, geplet
3 laurierblaadjes, gescheurd
1 klein bosje verse tijm, de helft fijngemaakt; de ander helft heel gelaten
3 tenen knoflook, ongepeld en grof gehakt
50  gram zeezout
4 eendenboutjes
2  potten eenden of ganzenvet, ongeveer 700 gram
zonnebloemolie, indien nodig
wat slablaadjes, met een dressing naar keuze
voor de aardappelkoekjes:
2 aardappels
klein handje platte peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt

Directions:

1. Meng de peperkorrels, laurier, tijm, knoflook en zout. Verdeel dan eenderde deel van de zout mix over de bodem van een keramische schaal. Voeg de eendenboutjes toe, met het vel naar boven (NIET STAPELEN),  en bestrooi met het resterende deel van de zout mix. Dek af met plasticfolie en zet tenminste 24 uur in de koelkast. 

2. Verwarm de oven voor op  140C. Veeg het overtollige zout van de eendenboutjes af. Giet al het ganzen of eendenvet in een vuur en ovenvaste schaal en verwarm het vet op laag vuur tot het net begint te bubbelen. Zet het vuur uit en voeg de eendenboutjes toe. De boutjes moeten helemaal onder het vet staan, voeg evt wat olie toe 

3. Zet de schaal in de oven en laat ca 2uur zeer zachtjes pruttelen. Laat de eendenboutjes afkoelen in het vet. Leg de  boutjes terug in de schaal waar ze in het zout hebben gestaan. Giet het vet over de boutjes, behalve het onderste deel van het vet. Dek af met plasticfolie en laat tenminste 12 uur tot max 2 weken gekoeld staan.


4. Verwarm de oven voor op 180C. 

5. Maak de aardappelkoekjes: Kook de aardappels met schil gaar in kokend water met wat zout. Verwijder de schil als ze voldoende zijn afgekoeld. Pureer de aardappels met 1 eetlepel van het eendenvet, de peterselie en de knoflook. Breng op smaak met zout en peper. verdeel het aardappel mengsel in 4 stukken en vorm en een soort van kleine hamburgers van. 

6. Haal de eendenboutjes uit het vet, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.Roosterde eendenboutjes ongeveer 20 minuten tot het vel krokant is geworden. Verwarm wat van het eendenvet in een koekenpan en bak de aardappel koekjes ongeveer 5 minuten of tot ze goudbruin aan beide kanten zijn. Leg op elk aardappelkoekje een eendenbout, met wat salade er rond om verdeeld.