vrijdag 28 augustus 2015



Voor 2 personen:


1 eetlepel gerookte paprika
2 theelepels gemalen komijn
4 zalmfilets zonder vel
200 gram  naturel yoghurt
1 teen knoflook, gepled
2 rijpe avocado's, ontpit en klein gesneden
1 rode ui, fijngesneden
2 grote tomaten, ontzaad en fijngesneden
2 limes, sap van 1 en 1 in partjes
1 klein pakje koriander
8 taco's


1. Verhit de grill tot hoog en bekleed en bakplaat met folie. Meng de gerookte paprika en komijn in een kleine kom. Wrijf de kruiden over de zalm filets en leg ze op de bakplaat. Gril de zalm ca 8-10 minuten of tot ze gaar zijn.

2. Terwijl de zalm in de oven zit, meng de yoghurt met de knoflook en breng op smaak. In een andere kom, meng de avocado, ui en tomaat. Voeg de limoensap, bereng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de koriander.

3. Verwarm de taco schelpen in de oven volgens de instructies van de verpakking.

4. Verkruimel de zalm. En serveer met de yoghurt, salsa en limoenpartjes. 

donderdag 27 augustus 2015




Freekeh is en tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Daarom heeft Freekeh een hoge voedingswaarde vergeleken met reguliere tarwegranen. Na de oogst worden de granen licht geroosterd, wat een nootachtige en unieke iets rokerige smaak geeft.Waarom willen we het? Freekeh is dé nieuwe supergraan die al langer populair is in Amerika, Australië en Engeland. Het heeft een hoge voedingswaarde en een geweldige textuur en smaak.

Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Het heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het langer een verzadigd gevoel geeft. Daarnaast bevat Freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer.



Rick Steins Freekeh Salade

200 gram freekeh, spelt of barley
5 eetlepel olijfolie
4 bosuitjes, fijngehakt
zaadjes van 1 granaatappel
handje platte peterselie, grof gehakt
handje mint, grof gehakt
1 1/2 eetlepel granaatappel molasses
2 eetlepel grofgehakte pichtache nootjes



1. Doe de freekeh in een pan met 1 liter water, 1 theelepel zout en 1 eetlepel olijfolie, en breng aande kook. Zet het vuur lager om ca 15 minuten te laten sudderen of tot net gaar.

2. Als de freekeh is afgekoeld, meng dan samen met de granaatappelzaadjes en kruiden, en breng op smaak met zout en peper. Meng de molasses samen met de resterende olijfolie en een snufje zout, besprenkel dit over de salade. Meng de salade goed door, en serveer bestrooid net de pichtache nootjes 

zondag 2 augustus 2015






Dit is een klassiek gerecht uit de streek van Kanton. Paksoi is uitstekend geschikt voor roergebakken. Deze groenten is knapperig en tegelijk sappig en smaak licht naar mosterd. Laat hem niet al te gaar worden, want dan verliest hij zijn beste eigenschappen.

5oo gram biefstuk, in reepjes gesneden
3 eetlepels plantaardige olie
300 gram paksoi, in stukken
5 bosuitjes, in dunne plakjes
2 1/2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
1/2 theelepel zout
2 eetlepel oestersaus
peper

Voor de marinade:
2 tenen knoflook, geschild en uitgeperst
2 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepel shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
1 theelepel suiker

Maak eerst de marinade: doe alle ingredienten daarvoor in een diepe schaal. Voeg het vlees toe en roer zodat ze aan alle kanten bedekt worden. Dek de schaal af en marineer het vlees tenminste 30 minuten; keer af en toe om.

Verhit de wok. Voeg 2 eetlepels olie toe en laat deze op middelhoge bron heet worden. Voeg de reepjes en de marinade toe, zet de hitte bron hoog en roerbak 3 - 4 minuten, of tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal de wok van de hittebron en schep het vlees met het vocht in een kom, Houd ze apart.

Zet de wok weer op middelhoge hittebron. Voeg de rest van de olie toe en verhit deze. Voeg paksoi, lente-ui, gember en zout toe en roerbak 1-2 minuten, of tot de paksoi begint te slinken.

Doe het vlees en het vocht weer in de wok, voeg de oestersaus toe en zet de hittebron hoog. Schep alle ingredienten om tot ze goed gemengd zijn; voeg peper naar smaak toe. Doen het gerecht direct op met witte rijst.