maandag 22 september 2014



Voor 4 personen:
 
Voor de stoofpot
215 gram chorizo, huid verwijderd
1 ui, fijngehakt
paar takjes tijm
1 theelepel zoete gerookte paprika, plus een beetje voor de aïoli
50 ml droge witte wijn
450 gram cherry trostomaten
500 gram inktvis; schoongemaakt in ringen gesneden, plus tentakels
450 gram grote nieuwe aardappelen, geschild en in hapklare blokjes
bosje bladpeterselie, bladeren grof gehakt
 
Voor de aïoli:
1 teentje knoflook, geperst
4 eetlepels goede mayonaise
olijfolie
scheutje citroensap, plus extra om op te dienen
knapperig brood, om op te dienen

 
Verhit een grote brede pan. Voeg de chorizo toe en bak 5 minuten, tot ze goudbruin is en breek met de spatel in stukjes. Gebruik 2 eetlepels olie van de chorizo in de pan, schep het overtollige eruit. Voeg de ui en tijm toe en bak tot het zacht is ongeveer 5 minuten. Roer de paprika er door en bak 1 minuut mee, giet de wijn er bij en schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan. Voeg de tomaten toe, dek af met een deksel en laat gedurende 10 minuten stoven tot dat het vel van de  tomaten zijn gesprongen. Niet op smaak brengen met zout, door de worst is het zout genoeg. Voeg de inktvis toe, zorg ervoor dat het diep in het nat ligt, dek weer af met deksel en laat gedurende 1 uur stoven. Voeg de aardappelen toe en kook nog eens 30 minuten, voeg wat water toe als het er wat droog gaat uit zien. Meng de knoflook, mayo en citroensap, zet opzij. Bestrooi naar wens met een beetje paprikapoeder. Test de inktvis; het moet zo zijn dat een lepel er door snijdt, controleer dan of de aardappelen gaar zijn. Roer de peterselie en serveer met een klodder van de aïoli, een scheutje citroen en wat knapperig brood.

Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten