maandag 4 augustus 2014




Lam dille en citroen souvlaki
Voor 4 personen
2 knoflook tenen; fijn gesneden
2 theelepels zeezout
4 eetlepels olijfolie
Schil en sap van 1 citroen
700 gram lams nekfilet
Pita of flatbread
Vermaal de knoflook met het zeezout in een vijzel tot de knoflook een pasta vormt.
Meng de olie, citroensap en schil, en dille samen met de knoflookpasta. Voeg het lamsvlees in blokjes toe en en masseer het in. Laat minstens 2 uur marineren in de koelkast. Indien je bamboe stokjes gaat gebruiken, leg die dan alvast te weken in een bakje water.
Wanneer je het lam verder wilt bereiden haal het dan een half uur van te voren uit de koelkast. Rijg het vlees op de stokjes, verhit de grill op hoog ( of stook de barbecue op)
Grill de stokjes ongeveer 2-3 minuten voor een mooi kleurtje. Kwast ze nog  in met overgebleven marinade. Verwarm het brood een beetje voor en vul ze met de souvlaki's.
Griekse salade
4 grote pruim tomaten; in partjes gesneden
1 komkommer; ontzaad en in plakjes
1/2 rode ui; in dunne ringen gesneden
16 kalamata olijven
1 theelepel gedroogde oregano
85 gram feta; in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie; extra virgine
Doe al de ingredienten in een kom en meng, breng op smaak met zout en peper. En serveer met knapperig brood.

Tzatziki
250 gram Griekse yoghurt
1/2 komkommer; ontzaad en grof geraspt
1 knoflookteen; geperst
3 eetlepels dille; gehakt
2 theelepels azijn
Mespunt suiker
Meng alle ingredienten in een kom, breng op smaak met een beetje zout. En laat minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken straks goed tot z'n recht komen.
Bron: BBC GoodFood Middle east mei 2013

Note: Bij de Tzatziki kun je ipv de komkommer ook rode biet gebruiken, en klein gesneden ingemaakte citroen. En in plaats van dille, munt toevoegen.



Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten