zondag 11 mei 2014

Hoera ! We hebben een nieuwe ijsmachine!
Ons oude machientje had al een tijdje geleden de geest gegeven, en sindsdien
ging ons hart bij het spotten van nieuwe ijsmachines telkens sneller kloppen....
En..dit weekend was het dan zover...diverse modelletjes hadden de revue al gepasseerd, dan te groot, dan te duur, te klein, te lomp...De Ruijsbroekjes wonen o"p drie hoog achter", en kunnen geen grote machines bergen...dus ...een modelletje wat én in de kast past, én ook nog leuk geprijst is...
't is gelukt, en hier volgt ons eerste recept bereid met de nieuwe aanwinst in huize De Ruijsbroekjes!

Vanille Banaan ijs met gesuikerde pecannoten

Voor 4-6 personen
Neem hele rijpe bananen voor ijs met een intense bananensmaak.
3 dl melk
2 dl slagroom
1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt (niet weggooien)
100 gram fijne kristalsuiker
5 eidooiers (maat m)
2 rijpe bananen
Voor de gesuikerde pecannoten;
100 gram pecannoten, grofgehakt
50 gram fijne kristalsuiker
Extra: mixer, ijsmachine (eventueel), ijslepel.

Verwarm in een pannetje de melk met de slagroom, het vanillestokje en
vanillemerg en 50 gram suiker.
Breng het mengsel aan de kook, haal de pan van het vuur en laat het
geheel 10 minuten trekken, verwijder het vanillestokje.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker in een kom, met een mixer tot een dikke
bleekgele crème. Schenk de melk, beetje bij beetje en kloppend, door de eidooiers.
Schenk alles weer terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur,
tot het mengsel dikker wordt  en op de achterkant van een lepel blijft hangen. 
Laat het afkoelen
Prak de bananen goed fijn en meng dat door het ijsmengsel.
Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs volgens de gebruiksaanwijzing van
de ijsmachine.  In ons geval was dat 30 minuten.
Schep het ijs in een diepvriesdoos en zet in de vriezer om verder op te stijven.
Een andere optie, in geval je geen ijsmachine hebt, is om het mengsel direct in een diepvriesdoos
te scheppen en in ca. 4 uur te laten bevriezen. Roer het dan wel elke 30 minuten door, om de ijskristallen te breken.

Bereid intussen de gesuikerde noten;
Verwarm, al roerend, de noten met de suiker in een pannetje op middelhoog vuur.
Roer tot de suiker begint te smelten en er zich een suikerlaagje om de nootjes vormt,
neem de pan van het vuur en laat de nootjes afkoelen.
Roer ze tijdens het afkoelen nog regelmatig door, om te voorkomen dat de noten
aan elkaar kleven,  of spreid ze, zoals ik deed, uit op een vel bakpapier en laat afkoelen.
Schep bolletjes ijs in schaaltjes en strooi de gesuikerde noten erover heen.
Onze Conclusie:
Geweldige machine, al maakt het ding erg veel lawaai,
een conversatie naast de machine in bedrijf is niet mogelijk
zonder je stem behoorlijk te verheffen.
Het resultaat en het recept: Geweldig!



Tagged:

0 reacties:

Een reactie posten