woensdag 21 mei 2014




Guacamole is een saus, afkomstig uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper, korianderblad en verschillende andere kruiden.

Burger:
300 gram  kipgehakt
10 takjes koriander
1/2 rode peper
2 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel komijn
1 theelepel zout, of naar smaak
1 snufje zwarte peper

Topping:
1 avocado
50 gram  gedroogde bruinebonen, of 100 gram afgespoeld uit blik
1 sjalot
1/2 citroen
5 takjes koriander
1 eetlepel olijfolie
1/2 rode peper
1 tomaat
20 gram  jalapenos
1 theelepel zout, of naar smaak
1 snufje zwarte peper

Saus:
4 eetlepels creme fraiche
2  stengels bosui

1. Spoel de kidney bonen af met koudwater, laat uitlekken op een vergiet, en doe in een klein magnetron doosje met deksel. Snij 1 bosuitje fijn en voeg toe aan de kidneybonen.

2. Maak de guacamole door de avocado, sjalot, citroensap, koriander, olijfolie te pureren met een vork. Verwijder het vochtige gedeelte van de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.

3. Snijd koriander, rode peper en knoflook fijn meng met gehakt, olijfolie, komijn, zout en peper.

4. Maak er twee platte burgers van

5. Meng de creme fraiche met de dungesneden bosui.

6. Verhit de grill pan of contactgrill en grill de burgers ongeveer 4 minuten aan elke kant, tot ze ook van binnen gaar zijn

7. Besmeer het onderste deel van de hamburger broodjes met de crème fraiche, daarop gaat de hamburger. Besmeer de hamburger met wat guacamole, bestrooi de guacamole met wat
kidneybonen, leg het bovenste deel op de broodje en serveer direct.

Bron: De Burgermeester kookboek

Tagged:

2 opmerkingen:

  1. Beste Ruijsbroekjes, Bedankt voor jullie blog. Deze wordt door ons vaak als inspiratie bron gebruikt voor een heerlijke maaltijd. De nieuwe blog ziet er nog fraaier en duidelijker uit. Helaas heb ik de recepten van de oude blog niet opgeslagen/bewaard en dat nu met alle gevolgen van dien. Ik kan er dus niet meer bij. Een vraagje, gaan de oude recepeten nog deel uitmaken(als archief) van de nieuwe blog?
    Vriendelijke groeten,
    Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is de bedoeling dat een groot deel van de ruim 1300 recepten weer terug gaat komen op deze nieuwe stek. Maar je begrijpt misschien dat dit niet een, twee, drie, gedaan is maar we doen ons best om elke dag 1-2 er weer op te zetten. Met vriendelijke groet, De Ruijsbroekjes

    BeantwoordenVerwijderen